03-12-07

EPOC

Hierbij een heel klein woordje over men onmisbare trainingskameraad, de Suunto T6,  veel meer dan een horloge! epoc waarde, ademhalingsfrequentie (een goed meetmaat voor getraindheid op tempo), VO2 etc zijn via de computer uit te lezen. Daarnaast is de polscomputer een volwaardige training partner tijdens de training, alhoewel zijn kracht wel duidelijk zit in het off-line verwerken van de gegevens. Er gaan geruchten dat instant epoc ook zou mogelijk zijn met een software upgrade, zoals in de t3 en t4, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Een TOPPER onder de polscomputers, voorzeker, volgens mij kan hier geen enkel apparaat aan tippen qua accuratie, zekerheid en trainings parameters! Hieronder een beetje meer uitleg over de epoc ed.

De Suunto t6 is een nieuw trainingshulpmiddel, gebaseerd op de precieze meting van de tijdsduur tussen de hartslagen. Op basis van dit tijdsinterval en de gemeten variaties daarin, kan de Suunto Training Manager allerlei gegevens berekenen over hoe uw lichaam tijdens een training reageert.
Hét grote voordeel van deze fysiologische analyses van de Suunto t6 is, dat het nu voor het eerst mogelijk is om de fysieke belasting als gevolg van training te meten, uitgedrukt in EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), het extra zuurstofverbruik van het lichaam na een inspanning. De software relateert deze EPOC aan uw persoonlijke prestatieniveau, zodat u uw juiste trainingsintensiteit en duur kunt bepalen. Met de Suunto t6 weet u zeker dat uw conditie daadwerkelijk verbetert en dat u zich niet voor niets in het zweet heeft gewerkt.

Naast de hartslag, EPOC en het trainingseffect geeft de trainingsanalyse van de Suunto Training Manager ook informatie over uw zuurstofopname, energieverbruik, ademhalingsvolume en ademfrequentie. De software bevat ook uitgebreide functies voor een logboek en een trainingsplanning.

De EPOC geeft aan hoeveel extra zuurstof uw lichaam nodig heeft om na een training te herstellen. Als gevolg van de fysieke belasting van de training verbruikt uw lichaam meer zuurstof na de training dan wanneer het in rust is. Hoe intensiever de training, hoe hoger dit extra zuurstofverbruik (EPOC) na de training en hoe meer de  homeostase (evenwicht) van uw lichaam verstoord wordt.
De EPOC geeft dus aan hoe inspannend de training was. Het is een numerieke waarde die de duur en intensiteit van de training weergeeft alsmede een indicatie geeft over andere fysieke en mentale factoren die uw lichaam beïnvloeden, zoals stress en vermoeidheid.

Omdat de EPOC tot voor kort alleen in een laboratorium kon worden gemeten, worden deze waarden tot op heden alleen bij inspanningsfysiologisch onderzoek gebruikt. Doordat de Suunto t6 het eerste instrument is dat EPOC in het veld kan meten, is het  dus nu voor het eerst mogelijk om de intensiteit én het effect van de training vast te stellen en te blijven bewaken. Hoe intensiever en langer een trainingssessie, hoe hoger de gemeten EPOC-waarde zal zijn.

Bij intensiever trainen neemt de EPOC sneller toe dan bij langer trainen. Dit betekent dat een lichte, maar lange training niet tot een hoge EPOC-waarde hoeft te leiden, terwijl een korte intensieve training al snel een hoge EPOC-waarde tot gevolg zal hebben.

Bij een intervaltraining wisselen periodes met een hoge hartslagfrequentie en herstelperiodes elkaar af. Als de herstelperiodes kort zijn, kan de EPOC hoge waardes bereiken omdat de rustperiodes te kort zijn om de waarde voldoende te laten zakken.

De EPOC-waarde kan bij een gelijkblijvende training van dag tot dag variëren. Als u een goede dag heeft, kan uw lichaam de training efficiënter verwerken en zal de  EPOCwaarde lager zijn. Op een slechte dag kan de fysieke training uw lichaam sterker belasten en zal de EPOC-waarde hoger zijn. Veel factoren zijn van invloed op de EPOC-waarde, zoals uw vochthuishouding, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Als u last heeft van faalangst of nerveus bent, kan dat de EPOC-waarde doen stijgen.

19:54 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: suunto |  Facebook |

Commentaren

aha! merci voor den uitleg

Gepost door: Julie | 03-12-07

Da klopt Ik heb ook al veel positieve commentaren over de Suunto's gehoord.

Gepost door: marc | 04-12-07

De commentaren zijn gesloten.