30-12-07

frottefrot-frot-frot

Vandaag de 32K gedaan. Na 500 meter ben ik terug gedraaid om de zolen uit men schoenen te halen en te vervangen door de standaard zolen die worden meegeleverd. Ik voelde het komen, pijn onder men voet en heb een wijze beslissing genomen, althans al zeg ik het zelf, en mischien wijs op korte- maar niet op lange termijn. Whatever, morgen kunnen we evengoed dood zijn, dus t'is een wijze beslissing.
Na 6 a 8K dacht ik dat het niks goeds ging worden, ik dacht al een totaal van 20K of zo, het ging me niet echt goed af. Benen zaten niet echt goed. Maar na eens een paar slokken gedronken te hebben ging het toch al wel weer wat beter, en toen het bergaf ging nog iets beter. Enfin, na 12K een ferme lange berg op, viel wel mee en dan terug naar beneden. Daarna terug de beton op en dat liep dan weer heel wat gemakkelijker. Na nog een 10K windop, effe doorbijten, nog wat drinken en weer weg. Moet zeggen dat ik toch wel moeilijke momenten gehad heb. Ook had ik het gevoel op een bepaald moment dat ik het tempo liet zakken en ik geen cent meer waard was.
Maar dan toch terug thuis geraakt, moe en voldaan zoals ze dat noemen.
Bij controle bleek dat ik constant 6:00 gelopen heb, AHR is wel aan de hogere kant, 79%, met sterke toename in de laatste 8K.
Nog wel een ding geleerd vandaag: vaseline of een ander anti-wrijvingsmiddel zal geen overbodige luxe zijn zo te voelen.

17:20 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training, zolen |  Facebook |

29-12-07

Carpatten march

Gisteren nog de resterende kleine K's afgehaspeld, in totaal 8K5, AHR 75%, 6:00.
De eerste helft liep ik iets te snel, heb dan 5K (was trouwens bergop toen) het tempo iets verminderd om de hartslag niet te hoog te doen oplopen. Men doel was effectief 75% of minder. Het heeft toch geholpen.
Morgen de resterende 32K, dat maakt dan een weektotaal van ongeveer 62K, ik vermoed dat dit het maximum is dat ik ooit gelopen heb in men ganse leven op een week tijd. Hierbij moet ik natuurlijk niet men tijd bij het ABL meetellen, want dat waren ander toestanden, veel zwaarder, maar ze waren dan ook niet vrijwillig. Ik herinner me zo nog een bepaalde "march" zoals ze dat noemen, in volle gevechtsuitrusting (ja jongens, ook met het beruchte schepje) met in totaal ongeveer een dikke 30Kg last aan je lijf, een onmogelijke rugzak die nooit goed fitte ongeachte de speciale truks de we er mee uithaalden, in botinnen (geen luxe loopschoentjes), en Fall, of FNC moet het kwijt zijn in de pollekes. Als je dan nog zo een grote mond had als ik mocht je in plaats van een Fall een Mach meetornen in de handjes, goed voor 16Kg. Gezellig, en dat 75K aan een stuk, en op het einde nog een parade houden waar je stokstijf moest blijven staan. Een paar jongens gingen daar dan ook gewoon de grond op, gewoon naar voor of achter vallend, zonder zich nog te kunnen verzetten of handen te gebruiken, met als resultaat: afvoeren in de ambulance. En geen kat in het gelid dat mocht helpen of tegenhouden. Tjonge, het lijken vooroorlogse tijden te zijn, maar het is niet zo ver weg in het verleden.
Oh hoe gelukkig voel ik me dat ik morgen 32k MAG doen, op speciale luxe schoentje, speciale kledij, op het tijdstip dat ik het wil, en met maximum 0.5 literke drank als extra ballast! We kunnen het toch goed hebben he, maar we staan er te weinig bij stil.

08:24 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-12-07

Battle of the sleepyhead

Vandaag 10K a 6:05, AHR 78% op een geacidenteerde finse piste. Ging vlot, maar moet zeggen dat nu 2 uur na de training men hartslag stevig aan het stijgen is. Reden is een onwillige baby die maar niet wil snappen dat het bed dient om te slapen en niet om de boel bij elkander te krijsen (enfin, dat geld toch voor babies, NIET voor de ouders). Allee, we zullen nog even "ignoreren" zoals men vrouw het zo goed kan zeggen in haar "duitse vloms" en hopen dat ik het langer volhoud dan het krijsend kind.
Tot nu toe zit alles redelijk op schema, nog een dikke 2 weken te gaan tot de LPM. Het word feitelijk wel eens tijd dat ik hier thuis eens vertel dat ik van plan ben om die marathon te lopen, het zal er nu toch van komen denk ik.
Normaal gezien heb ik getraind om juist onder de 4 uur binnen te raken, maar dan lees ik van die dingen dat voor je eerste marathon je er ongeveer 20 minuten moet bijtellen uit onervarenheid. Geen idee waarom dat is en of dat zo is. LPM is geen snel parkoers, 195m inlopen plus 7 rondjes van 6K, heuvelachtig (meer bergop dan bergaf dacht ik, vooral na de eerste helft). Dus, feitelijk heb ik geen idee waar en of ik ga eindigen. Ik hoop wel binnen de 4 uur, dat zou een gemiddelde van 11km/h moeten zijn, en dat is al bij al toch nog redelijk snel voor mij vind ik. En toch, die 4 uur zit in men hoofd he. Hopelijk vallen de eindejaars dagen nog wat mee en blijven de ziekjes en katers nog even achterwegen zodat we binnen een dikke 2 weken er klaar voor staan.
Morgen nog even een 10K of iets minder, zaterdag rust en zondag een LSD van 32K.
Oef, en ondertussen heb ik hier blijkbaar de eerste veldslag gewonnen tegen de baby die het ondertussen heeft opgegeven. De volhouder wint, ofwel de slaap in dit geval!!

20:50 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-12-07

laatste loodjes

Vandaag een toerke gelopen van 11K a 5:27, AHR 78%. Ging dat even vlot na die disaster van zondag! Griep is verbannen, uit het lijf gedreven, en oh hoe zoet smaakten de eerste kilometers op de loopschoenen. Alsof ik op wolkjes liep, zo vlot!
Vandaag ook mijn laatste werkdag afgelegd voor het jaar, op men sloffen; een beetje veel gesukkeld met een nieuwe PC en local IT die dit jaar verlof heeft, dus moet bibi hier maar zien dat em zijn email toestanden etc zelf maar aan de gang krijgt. Uiteindelijk is het toch gelukt, en we kunnen terug verder van thuis uit werken, wel handig tijdens een verlof periode.
Morgen en donderdag doe ik nog een paar K's, niet te veel, in totaal 20K of zoiets denk ik, en zondag een nieuwe poging tot 32K. We gaan ervoor!

17:54 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-12-07

logboek is klaar

Dit was eenvoudig, het lijstje maken van dingen waar ik niet tegen kan.
Gisteren nacht schoot het me plots te binnen, en iets later ook te buiten: buikgriep!
Ik had em niet zijn aankomen, geen koorts die ik anders altijd heb bij een griep, neen, niks van dat alles. Maar deze nacht was het duidelijk, en nu trouwens ook. Voila, uitzitten waarschijnlijk, en een paar dagen niet lopen.
Feitelijk geen slechte timing, nu eet ik waarschijnlijk toch iets minder tijdens die dagen!

12:38 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-12-07

Eindejaars moeheid

Poging tot 32K vandaag is op een sisser afgelopen. Voor ik eraan begon wist ik al halveling dat het niet zou vlotten vandaag, en van't zelfde laken een broek: een klein 9K en ik was terug thuis. 6:00 ahr 75%, normale waarden.
Wat scheelde er nu dan? Wel, blijkbaar was ik moe, vermoed ik. Ik leid dit af aan men gevoel dat ik krijg bij mijn rennende en roepende baby en kind. Als dat me niet af gaat, dat ben ik meestal moe. Ook men gehoor moet dan niet getest worden, elk geluidje is dan een marteling.
Heb me toch voorbereid met de intentie 32K te doen, nog wat drinkflesjes gevuld en aan de gordel gehangen en vertrokken. Na 1K wist ik het feitelijk al, men ademhaling was veel te snel en kwam maar niet op rust (55 ipv ongeveer 25-30 tegen dat tempo). Ook had ik veel last van men ingewanden die me pijnlijk aanvoelden. Het was een hel, na 5K moest ik zelfs even wandelen, en dat tegen een gemiddeld tempo daarvoor van 6:00.
Tja, dat zijn van die dagen he! Maar ik denk dat het te maken heeft met men voeding, ik ben blijkbaar nogal erg gevoelig aan sommige dingen en als ik daar wat veel van eet lukt me niet veel meer. Dan moet ik blijkbaar teveel energie in de verwerking daarvan stoppen en blijft er niet veel over voor de rest blijkbaar. Wit brood bv is niet echt men ding meer, nootjes ook niet, kan ik gewoon niet meer van slapen van de pijn, fritten geeft me 2 dagen een gevoel dat er een baksteen in men maag zit en waarschijnlijk nog een paar andere dingen die ik zelf nog niet in het snuitje heb.
Ik zal beter eens een logboek bijhouden van wat ik kan eten en wat me moeilijkheden geeft en er wat beter rekening mee houden.
Veel, of niet alles, heeft volgens mij te maken met men gal operatie van een jaartje of 3 terug. In het begin na de operatie kon ik gewoon alles terug eten, maar nu blijkbaar niet meer. Even terug resetten is niet zo evident, dus gewoon de zaak in het oog houden en zien wat nog gaat en wat niet meer denk ik is het enige alternatief.
Enfin, t'is niet zo erg van die 32K, ik had toch nog een week teveel in men training, dus dan houden we het deze week maar op een kalme week en doen we volgende week de echte trainingen maar eens opnieuw. Mischien niet slecht, 33K in totaal deze week is echt weining, maar het is me blijkbaar genoeg. Niks forceren, zeker niet zo kort voor de wedstrijd (nog 3 of 4 weken) dus de kans zit er nog in dat we gaan starten en met wat geluk ook nog aankomen!

14:11 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training |  Facebook |

22-12-07

verwarmen zonder stookolie

Toen ik gisteren opweg was naar huis kreeg ik telefoon van men vrouwke dat de mazout op was. Daar zij s'avonds nog ging spinnen ben ik dan maar om de koude te ontvluchten gaan lopen. Ik moet zeggen dat dat wel heel effectief is, na 2K heb je het lekker warm, en na 4K begint er al wat zweet links en rechts te lopen. En dat in de vrieskou! Gelukkig koelt een vloerverwarming niet zo snel af, en was het toch nog 18 graden. Enige nadeel was het water, geen warm water! En zo een koude douche doet zijn eer letterlijk en figuurlijk aan. Gelukkig zijn er van die mensen die nog de moeite doen om andere verder te helpen, en onze mazout boer was na 2 uur de tank aan het bijvullen. Nadeel van de vloerverwarming is dat het dan weer een nacht duurt eer alles terug op temperatuur is he..
Gisteren 10K gedaan a 6:00 ipv 6:20, AHR 79%. Vroegtijdig gestopt omwille van de bevroren ondergrond van de finse piste.
Morgen 32K op programma. Ben eens benieuwd!

07:22 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-12-07

calorien verbranden door te relaxen

Woensdag een beetje gelopen, 9K a 5:53, ahr 79%. Iets te snel, maar ik had het niet echt in de mot. Heb niet naar men tijden gekeken daar ik continue goed moest uitkijken waar ik men voeten neerplaatste op de finse piste. Door de koude is de piste bevroren en het is niet echt gemakkelijk om op te lopen. Toch, het ging me redelijk goed af moet ik zeggen.
Vandaag probeer ik dan nog een 14K of zoiets te doen (als ik op tijd kan ontsnappen op't werk), en dan zondag een LSD van 32K. Kwestie van men kilometers gedaan te hebben. Wel merk ik dat lopen met die koude toch iets minder vlot gaat dan bij warmer weer.

Gisteren een dagje sauna gehouden, effe weg van de werkdruk en andere toestanden. Even uittellen: elke saunabeurt kost ongeveer +300 calorien. Ben toch 7 keer in zo een hokje gaan zitten zweten, dat is dus 2100 calorien, niet slecht eh voor niks te doen?? En je word er helemaal niet moe van, t'is erg relaxerend, ge krijgt er dorst van (ah, dan kan de vrouw er ook niks van zeggen als je al eens iets drinkt he!) en dus op de kop toe verbrand je zoveel als op een halve marathon volle bak te geven! Met een pintje in de hand nog meer verbranden dan al lopend je moe te maken!
Zouden we niet eens deftig gaan nadenken of dat lopen wel echt zo goed is om af te vallen??

07:38 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training |  Facebook |

18-12-07

t'is avrore.

Gisteren 5K gelopen a 6:16 in plaats van vandaag 9. Tja, ik ben niet zeker dat ik vandaag tijd heb, dus daarom ben ik gisteren maar al gestart.
Viel dat even tegen seg op de finse piste! Alles keihard bevroren, om je benen te breken en voeten om te slaan! Men kuiten waren ook nog stijf van de dag ervoor (20K test) en ik heb wijselijk besloten om de handoek in de ring te gooien na 5K (ipv de vooropgestelde 9K).
Moet kunnen, nu ik toch een extra week heb en beter zo dan met omgeslagen voeten 3 weken thuis te moeten blijven.
Als ik op tijd ben vandaag doe ik mischien nog een toereke, we zien wel.(eugh sorry voor diene titel, zo zegt men hier dat het koud is)

06:45 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (0) | Tags: training |  Facebook |

17-12-07

terug naar school

Heb net even door men trainingsplan gegaan om te zien wat ik deze week zoal moet doen. Tja, kom ik tot de conlcusie dat ik 1 week te vroeg begonnen ben met het 10 weken plan. Ik zal er dus een 11 weken plan moeten van maken. Slim zanne, weer typisch iets voor mij. Daar moet ge dus 5 jaar unief voor gedaan hebben. Tjonge tjonge...

Ik zal er maar een gewoon weekje inschuiven van 4 trainings met ongeveer 55K of zo in totaal, tegen duurloop tempo's van 6:20, niet zeker of ik echer een LSD van meer dan 20K ga opnemen, alhoewel. In de komende weken staat er nog een LSD van 32K en 20k op programma, dus mischien moet dat wel kunnen. Als ik de voorlaatste week bv kopieer met 20K LSD erin, en met een training op marathon tempo, dat lijkt me wel te kunnen.

Zucht. Het is men week/maand niet, te veel werk, teveel meetings (heb seffes nog een global conference call georganiseerd en moet men agenda nog maken pffff, goe bezig he!), de hormonen van de vrouw die tegen de x-mass weer hoog opspelen, nog een paar pijnlijke beslissingen nemen op't werk (t'is wel de moment nu seg), de kinderen die weer goed weten hoe de traanklieren werken etc etc. Allee, ik ga nen kleine naar t'school doen en dan maar beginnen met de opstelling van men agenda, voor't werk en voor te lopen. Goe begin van de week!

08:43 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-12-07

schoenen deductie

Vandaag moest ik een halve marathon test doen, ongeveer 1h51 als doel.
Ik heb 20.2K gedaan a 1h43, AHR 86%. Dat moet ergens in de buurt zijn van de doelstelling denk ik. De eerst 15K ging tegen een gemiddelde van 5:00 maar nadien viel dit terug tot 5:19 door de sterke kopwind. Ik kon me niet meer forceren om harder te gaan. Ook voelde ik terug die lies problemen de kop opsteken. Ze waren nu toch al een tijdje minder duidelijk aanwezig, maar nu voelde ik ze terug komen. Maar ik begin het stillaan door te krijgen hoe het allemaal zit met die blessures nu.
Saucony grid 5: geeft bij mij lies problemen aan men linkerkant, de psoases of zoiets die er onder lijdt. De saucony huricanes: zeer goede demping moet ik zeggen, maar daar krijg ik dat "vermoeiend" gevoel van aan de voorkant van men lies, kan ik niet blijven mee lopen voor langere afstanden. Ik zal ze houden voor kortere afstanden op de finse piste, daar ze nog wat meekunen.
De asics empire: geen probleem perfect voor men kromme voeten denk ik, maar minder demping. Na 20K krijg ik toch wel pijn in de bal van men voeten.
Ik zal eens moeten uitkijken naar de opvolgers van die empires die geschikt zijn voor mensen met iets meer gewicht dan de doorsnee lopers (85kg).

En tja, waarom die intervallen en testen: wel, ik volg een programma uit een boek dat noemt: de perfecte marathon voorbereiding.

Dat kan dan toch niet anders dan goed zijn ?Tong uitstekend.  Neen, ik denk dat het te maken heeft met de gewenning aan de snelheid, maar het probleem bij mij is dat ik ze iets te snel doe..

15:34 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training, schoenen |  Facebook |

14-12-07

Antieloop bolleke

Gisteren dan maar de missing interval training gedaan, 3 maal 3K a 15:45 als target. Resultaat 3*3K a 15, AHR naar de 92%.  Alleen de laatste sessie startte iets moeilijker, maar toch, naar de tweede helft toe begon ik toch op tempo te komen.  Ik heb de rustpauzes verkort van 8' naar 5' en blijven stappen, niet gestopt, hartslag viel terug op 65%. We zijn redelijk tevreden.
Maar opnieuw, ik hou hier niet erg veel van, je wordt er zo moe van he... Ik moet wel zeggen dat het beter ging dan de 10K test, maar ja, da zou der nog moeten bijkomen.
Van't weekend moet ik een 21K test doen, target 1h50 of zo denk ik, ben het even kwijt. Ik haat het nu al, want ik weet dat dit pezen is en afzien, en hijgen en pruttelen.. maar we gaan ons best doen. Vandaag nog een paar K loskes lopen, mischien 9 of zo, op het gemakske.

En zoals beloofd, ik heb met 15 Euro gestort voor de LPM inschrijving. Nu kunt ge het geloven of niet he, maar de dag nadien krijg ik toch wel zo van die pijntjes in men knie zekers? Ik heb dat nog al eens ervaren, en toen was het ITB. Ik loop nu een tijdje zonder zolen omdat ik nog een probleem heb op men pees onder de voet, en dat zal wel de reden zijn van die beginnende knie onsteking vermoed ik. Dus ik kan kiezen: ofwel een dik pijnlijk bolleke onder men voet de verhinderd dat ik ver en snel loop, ofwel een knie met ITB waardoor je ook niet kunt lopen. Wat zou ik nu kiezen seg? Een week rusten is nu niet meer van toepassing denk ik, zo kort voor het doel (4 weken), en daarnaast ben ik bang dat 1 week ook niet veel gaat uithalen om bijde problemen op te lossen.  Het ging weer te goed he, bijna 4 weken zonder al te veel problems.

But alright, ik ben nog wat te moe om goed na te denken, teveel sorrows hier in Luxemburg en ergens anders op het werk en dat vreet ook aan de body ervaar ik.

09:15 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training, zolen |  Facebook |

11-12-07

Offside! Naar huis gefloten.

Vandaag was ik van plan om 3*3K intervallen te doen tegen 5:15. Me wel efkes vergist moet ik zeggen!!
Eerst 3K5 ingelopen naar de atletiek piste, en daar aangekomen volle moed men toerekes beginnen draaien.
Dat was echter zonder de waard gerekend want al na 1K viel ik gewoon stil. lap, gedaan. Geen eten gehad vandaag en dat was het resultaat. Einde oefening. Dan maar even gerust en terug naar huis gelopen op het gemakske. Onderweg voelde ik nog een leegte in men hoofd en het was me wel duidelijk: als ik thuis kom even gaan eten voordat ik hier terplaatse neerval.
Was het knal vergeten, deze morgen voor dag en dauw naar Luxemburg vertrokken, niks gegeten, deze middag ook niet en dan nog wat intervallen willen doen? Ja wadde, niet dus.

Maar allee, ik heb 8K gedaan tegen 6:15, dat was dan maar de training van donderdag, en die intervallen doen we als het meezit morgen dan maar.

15:36 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training |  Facebook |

10-12-07

Nederlanders in huis???

Vrijdag 9K op de finse piste, AHR 79%, 6:00. Zwaar, echt zwaar. De piste lag veel te nat en drassig, bij wijlen was het springen om over de slechte stukken te raken. Ik wilde 10K doen, maar op 6K had ik al graag willen stoppen; pas nadien begon het iets te beteren. Toch een zware training.

En gisteren dan de 30K. Jawel jawel, uitgelopen en ik moet zeggen, het viel allemaal redelijk mee. Dit is pas de 2de keer dat ik 30K doe. Ik had 3 bidonnekes met isostar drank aan men gordel gehangen, goed voor 0.5 liter en heb hier zo nu en dan van gelurkt. Moet zeggen dat ik het toch wel gewaar werd, om zo af en toe een beetje energie bij te tanken, het had vrij snel effect (of het moet mijn inbeelding geweest zijn kan ook). 3 K voor het einde heb ik me nog vergist en een ommetje vergeten, daardoor zou ik geen 30K gedaan hebben en men geweten liet dit niet toe. Daarom was ik van plan om de laatste K nog een klein stukje om te lopen, maar OOHHH wee!! Jeetje, zou mijne kleine zeggen (die begint precies hollandse trekken te krijgen, en het viel mij al op dat da ventje zijne neus ook niet op de mijne trekt....hmmm). De mind staat zo gesteld op de inrit van het huis op te lopen, dat zelfs 500m moeilijk is om om te lopen. Maar eens de beslissing genomen ging het wel vlot, nog even een beetje harder gelopen dan daarvoor en hups, taak volbracht. 6:11 gemiddeld, over de ganse afstand geen enkel verschil. Ik heb gemeten in 3*10K, steeds dezelfde tijd.  AHR 79%.
Half uurtje later kip gegeten, en ik kreeg er niks door, alles bleef op men maag liggen, net een baksteen. Kan een van die vier russen zijn van Ruthje, ofwel heeft het te maken met het lopen. Nog een half uurtje later zo stijf als een panlat, in de kuiten, de rest niet Obepaald.

Nog even over epoc, hieronder 2 diagrams van deze 2 trainingen, de eerste op de finse piste die erg zwaar was, de 2de van de 30K die naar mijn gevoel goed meeviel. Je merkt het verschil in EPOC, dat feitelijk aangeeft hoe zwaar een training wel was. Bij de eerste training is de peak-EPOC zelfs 50% hoger dan de tweede, en dit voel je wel hoor. Op de tweede grafiek zie je dat de EPOC na 11K naar beneden gaat, dat wil zeggen dat je cardiovasculair al aan het recuppereren bent van de eerste 11K terwijl je nog verder loopt. Op het einde terug iets omhoog daar ik een beetje versneld had om de stormende regen voor te blijven. Voor de onozelheid ook de grafiek van ademhalings frequente erbij gedaan, daarin zie je ook het eindsprintje van 2K (ook zeker in de speed grafiek, maar dat is te evident he!).
Om maar te zeggen dat dit horlogetje ook aangeeft hoe je je moet voelen tijden een training (of is het andersom?).

Finse Piste 9K.
9K

30K.
30K

07:13 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (1) | Tags: training, suunto |  Facebook |

05-12-07

Exit 23

Gisteren een DL van 6K gedaan, vandaag DL 13K.  Totaal 19K, dit had 20K moeten zijn, 9+11, maar gisteren zat het echt niet goed. Pfff, had gelopen op de finse piste, met saucony en speciale zolen en het ging me niet af. Heb gisteren avond dan maar een paar glaasjes rood vocht gedronken en vandaag gewoon op de asics zonder speciale zolen, t'ging veel beter.
Ik weet niet meer wat ik er van moet denken, daarom ga ik maar wat experimenteren.  Vrijdag waarschijnlijk met asics en speciale zolen, om het verschil eens te testen. Ik moet toch weten wat ik de zondag moet aandoen voor de 30K, een foutieve keuze en het loopt af zoals verleden keer met de 24K vrees ik.
Voor de rest ben ik inspiratieloos, ben moe, krikkelig zoals ze dat noemen, of kort ingespannen. Men zegt dat men lont redelijk kort is deze dagen, ik hoop dat men dat figuurlijk bedoelt Onschuldig. Het zal wel aan dat donker weer liggen zeker? Ik ging gisteren tanken met de auto en die madam begon over welk weer het zoal geweest was die dag... awel begot, ik kon er niet over meepraten, ik had totaal geen idee welk weer het was geweest. S'morgens voor de files naar Brussel in de donkere, s'avonds ben ik zo afgeleid en verstrooid dat ik soms niet weet hoe ik thuisgekomen ben. Of dan heb ik ergens een afrit te laat of te vroeg genomen en moet ik men gps inschakelen (ik weet nog altijd niet juist hoe da ding feitelijk werkt)...
Gelukkig dwing ik mezelf om te lopen, en niet in men kelder op een loopband, maar gewoon buiten. Dan weet ik na 2 seconden al welk weer het die avond is.  

16:20 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: schoenen, training, zolen |  Facebook |

03-12-07

EPOC

Hierbij een heel klein woordje over men onmisbare trainingskameraad, de Suunto T6,  veel meer dan een horloge! epoc waarde, ademhalingsfrequentie (een goed meetmaat voor getraindheid op tempo), VO2 etc zijn via de computer uit te lezen. Daarnaast is de polscomputer een volwaardige training partner tijdens de training, alhoewel zijn kracht wel duidelijk zit in het off-line verwerken van de gegevens. Er gaan geruchten dat instant epoc ook zou mogelijk zijn met een software upgrade, zoals in de t3 en t4, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Een TOPPER onder de polscomputers, voorzeker, volgens mij kan hier geen enkel apparaat aan tippen qua accuratie, zekerheid en trainings parameters! Hieronder een beetje meer uitleg over de epoc ed.

De Suunto t6 is een nieuw trainingshulpmiddel, gebaseerd op de precieze meting van de tijdsduur tussen de hartslagen. Op basis van dit tijdsinterval en de gemeten variaties daarin, kan de Suunto Training Manager allerlei gegevens berekenen over hoe uw lichaam tijdens een training reageert.
Hét grote voordeel van deze fysiologische analyses van de Suunto t6 is, dat het nu voor het eerst mogelijk is om de fysieke belasting als gevolg van training te meten, uitgedrukt in EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), het extra zuurstofverbruik van het lichaam na een inspanning. De software relateert deze EPOC aan uw persoonlijke prestatieniveau, zodat u uw juiste trainingsintensiteit en duur kunt bepalen. Met de Suunto t6 weet u zeker dat uw conditie daadwerkelijk verbetert en dat u zich niet voor niets in het zweet heeft gewerkt.

Naast de hartslag, EPOC en het trainingseffect geeft de trainingsanalyse van de Suunto Training Manager ook informatie over uw zuurstofopname, energieverbruik, ademhalingsvolume en ademfrequentie. De software bevat ook uitgebreide functies voor een logboek en een trainingsplanning.

De EPOC geeft aan hoeveel extra zuurstof uw lichaam nodig heeft om na een training te herstellen. Als gevolg van de fysieke belasting van de training verbruikt uw lichaam meer zuurstof na de training dan wanneer het in rust is. Hoe intensiever de training, hoe hoger dit extra zuurstofverbruik (EPOC) na de training en hoe meer de  homeostase (evenwicht) van uw lichaam verstoord wordt.
De EPOC geeft dus aan hoe inspannend de training was. Het is een numerieke waarde die de duur en intensiteit van de training weergeeft alsmede een indicatie geeft over andere fysieke en mentale factoren die uw lichaam beïnvloeden, zoals stress en vermoeidheid.

Omdat de EPOC tot voor kort alleen in een laboratorium kon worden gemeten, worden deze waarden tot op heden alleen bij inspanningsfysiologisch onderzoek gebruikt. Doordat de Suunto t6 het eerste instrument is dat EPOC in het veld kan meten, is het  dus nu voor het eerst mogelijk om de intensiteit én het effect van de training vast te stellen en te blijven bewaken. Hoe intensiever en langer een trainingssessie, hoe hoger de gemeten EPOC-waarde zal zijn.

Bij intensiever trainen neemt de EPOC sneller toe dan bij langer trainen. Dit betekent dat een lichte, maar lange training niet tot een hoge EPOC-waarde hoeft te leiden, terwijl een korte intensieve training al snel een hoge EPOC-waarde tot gevolg zal hebben.

Bij een intervaltraining wisselen periodes met een hoge hartslagfrequentie en herstelperiodes elkaar af. Als de herstelperiodes kort zijn, kan de EPOC hoge waardes bereiken omdat de rustperiodes te kort zijn om de waarde voldoende te laten zakken.

De EPOC-waarde kan bij een gelijkblijvende training van dag tot dag variëren. Als u een goede dag heeft, kan uw lichaam de training efficiënter verwerken en zal de  EPOCwaarde lager zijn. Op een slechte dag kan de fysieke training uw lichaam sterker belasten en zal de EPOC-waarde hoger zijn. Veel factoren zijn van invloed op de EPOC-waarde, zoals uw vochthuishouding, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Als u last heeft van faalangst of nerveus bent, kan dat de EPOC-waarde doen stijgen.

19:54 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: suunto |  Facebook |

02-12-07

Saaie piet

Ik had vanalle scenarios doorlopen en uiteindelijk toch afgekeken bij een ander. Ik zag gisteren dat Katrien enorm goede resultaten had met een 10K test op een atletiek piste dus dacht ik, waarom een winnend paard veranderen he? Tenzij dat paard natuurlijk mee moest met Sinterklaas, maar blijkbaar had het vandaag nog een uurke vrijaf, gelukkig.
Dus, vandaag in weer en wind; zeg maar gerust storm; naar Tongerlo getrokken om op de spiksplinternieuwe piste men toerekes te gaan draaien. Saaie piet, ipv zwarte piet mijn gedacht, maar wel efficient.
En ja, van't zelfde laken een broek, halve toerekes wind op kop, ander halve toerekes de wind vanachter. Spijtig genoeg zat men haas in de kookpot van een buurman denk ik, want ik was helemaal alleen, geen kat te zien, ook niet die met choco op haar rug gesmeerd.
Op de 5K en 7K heb ik mezelf dan maar langs de zijlijnen toegejuicht en aangemoedigd, het helpt toch, weete, zo wat publiek dat je opjaagt!
Heb gewoon gelopen op de asics, zonder speciale zolen en het liep heel vlotjes! Wel te snel na het middag maal, dat we bij uitzondering nu toch eens hebben gehad tijdens het weekend. Ik weet niet wat er scheelde met de vrouw, maar voor ik het wist was ze soep, rijst en kip etc aan het klaarmaken, en tja, zeg dan maar eens "neen, ik moet gaan lopen" he! Dat doe je gewoon niet voor die keer dat dat eens gebeurd, en dan eet je alles lekker op en ga je een uurke later met een dik buikske zo hard lopen als je maar kan.
Zo dus. Al bij al viel het redelijk mee, alhoewel ik dacht op 5K om de zaak op te geven, maar toen ik ipv rondjes vooruit te tellen begon achteruit te tellen (aftellen), ging het beter, de getalletjes werden kleiner ipv groter. Alle rondjes redelijk syncroon gelopen, en de laatste 2K nog wat extra katoen gegeven.
Relsultaat: 10K in 48:28, doel was 50', 12,4km/h, AHR 186 (92%), EPOC 322 (dit wil zeggen: doe dit niet te veel ventje, das niet goed voor jou), ademhalingsfrequentie: 47/min.
Hier zit een tevreden man. Behalve over het feit dat men veranda nog altijd niet waterdicht is.

15:48 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: training, zolen, schoenen |  Facebook |

01-12-07

Matras omdraaien

Gisteren even gejogd op de finse piste, ipv 4k heb ik 6K gedaan, dat zijn al 2 "uitloop kilometers" van morgen die ik al niet meer moet doen.
Resultaat: AHR 76% (te veel en weer te snel), 7,2K 6:10. Enfin, het zal wel opbrengen.
Morgen een 10K test, doel binnen 50'. Normaal is dit een 17K run, in- uitlopen bij, maar ik ga 2K rustig inlopen en dan volle chars zoals ze bij ons zeggen en daarna nog een paar K rustig uitlopen, totaal ongeveer 15K. Nu alleen nog een goe parkoereke zoeken dat alleen wind af en berg af is. Mischien eens langs het kanaal hier gaan kijken of dat mogelijk is. En na dat is de vijfde week voorbij en ben ik half met de voorbereiding. Mijn persoonlijke echte test zal toch volgend weekend zijn, die 30K. Als die goed aflopen betaal ik men inschrijvingsgeld Obepaald.
Oh ja, zijn er nog mensen die nog weten waar die uitdrukking vandaan komt "Je mag je matras omdraaien"? Ik vermoed dat veel mensen jonger dan 35 dit niet meer weten, tenzij ze het aan hun vader vragen.

 

07:49 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (0) | Tags: training |  Facebook |