14-01-08

The day after

Dan ben je dus ongelooflijk stijf, niet te doen, ik kan nog amper bewegen. Men kuiten, men benen, oei oei. En ik dacht dat ik 32K kon lopen, en dan maar geloven dat je dan klaar bent voor een marathon. Tarara. Niet dus.
Wel, gisteren heb ik rap men verslagske geschreven, maar merk toch dat ik een aantal dingen niet vermeld heb, een paar markante zaken.
Het verhaal van de halve indiaan heb ik gedaan, maar er liepen meerdere vreemde figuren rond. Ergens in de tweede ronde hoorde ik iemand uitleggen tegen een medeloper dat zijn club een dame voor de eerste keer aan de marathon streep probeerde te brengen (?zijn er ook andere waar ze mannen voor nodig hebben?). Na wat over en weer gepraat bleek de beste man nog maar 2 jaar te lopen, en dat met al 30 marathons in de schoenen. Hij ging vandaag niet voor een beste tijd neen, hij kwam wat oefenen voor de 100K in 11 uur. Trouwens, de dag ervoor had hij ook wat geoefend, zo een 50K. En dan was hij in die 2 jaar nog geopereerd geweest aan zijn linkerknie, en hij was een verstokt roker vertelde hij mij. Iets, zoniet alles, moet er van waar geweest zijn, want aan de finish was de man zo fit als een hoentje, en stond er lekker sigaretten te roken.
Dan waren er ook nog 2 oudere mannen, en eerlijk gezegd, daar gaf ik dus geen 5 cent voor. Ze liepen niet, ze "schuifelde" verder, je moet het gezien hebben, je zou ze zo afvoeren naar het hospitaal. Ik denk dat beiden voor mij geindigd zijn.
Dan liep er nog een ongelooflijke "runners-high" rond, ergens in de voorlaatste ronde (ik vermoed in de halve marathon), maar wat ik ook deed, ik kon geen meter sneller lopen, dus zoveel is het me blijkbaar ook weer niet waard.
Dan nog een gravetrimmer gezien die vlak voor mij liep en geveld werd door een kramp in zijn rechterhamstring.. pijnlijk op het eerste gezicht, en dat op 3K van het einde.
Er liepen ook nog een paar ontstnapte gevangenen rond: ze waren veel sneller dan ik (dat is mischien nog eens een motivatie).
En dat een doktor/specialist ook kan en wil afzien heb ik ook gemerkt. 2 types die ongeveer mijn tijd liepen hadden blijkbaar wel af en toe problemen om hun dienst te verzekeren, dus een marathon training past niet echt in hun leven (bij ons wel he! hehe, omdat we maar van 9-5 werken, )(t'is om te lachen zanne)).
De "wuivende veiligheids man", ergens op het einde van het "Dood eind op 800m". Die stond voor iedereen, en altijd, van het begin tot het eind, met zijn bordje te zwaaien, ook al kwam er geen verkeer aan. Ik denk dat hij nu ongeveer dezelfde pijnen heeft dan ik, maar dan in zijn bovenlichaam. Toch een pluim voor al die mensen hoor, schitterend werk geleverd!!! Op en top! We kunnen er eens mee lachen, maar die vrijwilligers hebben het ons zeer aangenaam gemaakt.
Nog even de dame bedanken die me zo vriendelijk geholpen heeft aan de finish. Ik denk dat ze dacht dat ze me moesten afvoeren, want ze twijfelde even en vroeg of alles wel goed was. Tja, veel was er niet echt meer goed moet ik zeggen. En die lekker appel die ik kreeg was ook rap geconsumeerd.
En dan deze nacht? Van 11 tot 2, en dan was't gedaan. Op, kon niet meer slapen. Toich men dagelijkse 3 uur gehad hiermee, alhoewel ik dacht dat ik nu gelijk een marmot ging slape se. Ook niet dus.
Hoe zie ik er nu op terug: langs de ene kant tevreden dat het gelukt is, maar langs de andere kant niet tevreden dat ik niet onder de 4 uur zit. Lukken is bij mij niet genoeg, weet ge. Tweede gevoel is dat ik niet voldoende getraind was. Met al die problemen die ik het laatste jaar gehad heb met een foutieve schoen keuze heb ik blijkbaar niet voldoende progressie gemaakt. En ik ben pas echt beginnen te trainen voor de marathon op 10 weken (11 om eerlijk te zijn). Te weinig. Toch voor mij. En ik heb ook het gevoel dat ik die 42K of toch 40K MOET trainen. Wat voor mij zou passen in men geloof is bv een LSD van 40K tegen e.g. 6:15 of 6:00 de eerste 30K en de laatste 10 of zoiets tegen marathon tempo: 5:30. Als ik dat kan dan denk ik dat ik de volledige 42K ook tegen 5:30 kan. T'ja, zo zit dit ventje nu in een he, bewijzen op tafel of ik geloof het niet he, ook mezelf niet (t'is erg hoor, als ge met zoiemand moet leven, en ik moet dat al bijna 44 jaar doen).
Ziezo, hiermee moet ik dit hoofdstuk in men leven afsluiten, nog even de commentaren laten bezinken en tot mij nemen, men lessen eruit trekken en klaarstomen voor de volgende he, den Aaantwaaarp.
Ik kan dat nog eens proberen in een 10 weken schema, maar dan moet iemand anders maar uittellen wanneer ik moet beginnen te trainen. Na al men jaren studie lukt het me precies niet echt goed.

14:35 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

na een paar weken rust, kan je stillekes weer herbeginnen en hoewel 't dan week 1 is, heb je wel al een marathon basisconditie. Een wereld van verschil ! veel succes !

Gepost door: jogginggirl | 14-01-08

Op 11 februari tiens. Zeg me de tijd dat ge wilt open en ik bezorg je het schema. Ondertussen wel lang en traag blijven lopen, vanaf volgende week.

Gepost door: marc devloo | 14-01-08

tijden Een eerste marathon mag je nooit in 'tijden' denken. Een eindtijd voorop stellen is fout, volgens de kenners. Uitlopen om te beginnen is een prachtige prestatie, dus een dikke proficiat!! Die stijfheid verdwijnt inderdaad na enkele dagen, ik kon de eerste dagen amper de trap op en af en de derde dag liep ik al terug een eerste (kort) loopje. Eigenlijk moet men tussen 80 en 100 km per week lopen om goed voorbereid een marathon te beginnen maar daar heb ik ook onvoldoende tijd voor.

Gepost door: Dirk | 15-01-08

De eerste marathon is echt wel de moeilijkste, je hebt nog geen 42 km gelopen dus je kan die afstand ook niet echt inschatten. Dat is nu net het grote voordeel dat je bij je volgende marathons wel zal hebben. Je weet wat je nog te wachten staat en daarom ga je ook anders indelen.

Gepost door: Marc | 15-01-08

Streverke, ik ben geen held in scannen etc...en ik kan het niet allemaal overschrijven. Ik refereer in vele berichten steeds naar het Groot Handboek Lopen van de duitser herbert Steffny ( die ik op 23/12/07 ontmoette in Brussel, zie mijn bericht rond die periode met de gelijknamige titel ) ) Koop of zoek het in bieb, en sla open op p.194-195, ziedaar het 10-wekenschema om 3u45 te benaderen, 2 max. weken van 68 en 71 km, de andere weken tussen 40 en 60 km. Kopen dat boek !! Tussen 80 en 100 km ga je voor een tijd onder de drie uur !

Gepost door: marc devloo | 15-01-08

Je moet nog veel leren! Er dat is opbouwend bedoeld hoor! Punt 1: Duurlopen van meer dan 3u30 zijn waanzin... zij doen meer schade dan goed. Maximale duurloop 32-34 km. Geloof me vrij. Punt 2: Het zijn niet enkel die 10 weken voor je M die bepalen hoe het loopt. Punt 3: Niet je aantal trainingskilometers bepalen hoe snel je loopt, daar komt heel wat meer bij zien en het vraagt gewoon veel tijd en werk. Als jij volgende keer 100 km/week loopt, finish je echt niet binnen 3u. Was het allemaal maar zo eenvoudig. Wees gerust... wat in de boeken of op het web staat is dikwijls waar, maar je moet het wel kunnen interpreteren én correct toepassen in je eigen geval. Alvast nog veel succes in de toekomst!

Gepost door: Wim | 16-01-08

De commentaren zijn gesloten.