02-04-08

een prille twintiger met 1 leven te kort

Was het maar waar jonge (zie vraag op vorige post)....integendeel, je mag dat vermenigvuldigen met 2.
De maximum hartslag heeft weinig, of zeg maar niets, vandoen met training of getraind te zijn. Het is een, laat ons zeggen, erfelijk gegeven dat je niet kan wijzigen. De rust hartslag daarentegen is wel "trainbaar"...
De regel van 220-leeftijd is gewoon een regel, 30 jaar geleden uitgevonden op een vliegtuig door iemand die de statistieken van 80 atleten aan het bekijken was, veel meer is dit niet. Over het algemeen klopt dit wel plusminongeveer, maar er zijn toch sterke uitzonderingen. Zoals ik bv, mijn maximum hartslag die ik verleden jaar heb gemeten is 204. Ik kan daar niks aan doen. Mischien gaat hier elk jaar 1 van af, zou kunnen, maar ik heb geen goesting om dit te bevestigen. Dat dit geen foute meting is geweest weet ik door het feit dat ik oerdegelijk kwalitatief materiaal gebruik (Suunto, sla er met een hamer op en het werkt ook niet meer) en ik het een keer of 3,4 heb gemeten. 
Daarom dat ik het ook vreemd vind dat de webbloglopers altijd in effectieve hartslag/minuut vermelden hoe hun training is verlopen. Het zegt feitelijk niets in vergelijking met elkaar als je niet weet wat je max HR is. Hartslag hoog of laag, het maakt niet uit, met een harslag van 160 tegen 10km/h kan je mischien rustiger lopen dan iemand met een hartslag van 120 tegen dezelfde snelheid. Alles hang af van je max HR. Maar als je gaat vergelijken in percentages, dan maakt het niet meer uit hoe hoog je max HR is.  Zover mijn beperkte kennis van zaken.
Oh ja, nog iets, als je ziek bent verhoogt je max HR ook niet, het blijft gewoon even hoog, maar je average hr wordt wel hoger bij eenzelfde belasting. Voila, meneer doktoor heeft gesproken (ik had het toch moeten doen he, doktoor, ziede se, ipv ingenieur...ons ma heeft het nog zo gezegd he).
Vandaag nog een treiningske van 8k8, 81% AHR, 6:02. Maar een beetje pijn op de stressfractuur. AHR veel te hoog he, da komt omdat ik geen conditie meer heb. De epoc waarden op de Suunto software slaan dan ook alle normen, elke training in het rood: +5, 161ml/kg.
En dan nog 2 dingen: ge gaat me niet geloven maar tis waar, ik ben sinds vandaag officieel ziek. Keelpijn, kop vol blabla. hop se, 1 dag verlof en t'is van dat.
Tweede zaak: degene die zijn kat ongeveer 5 a 6 maand naar mij gestuurd heeft (kijk maar na, mijn vraag stond uit om een kat te hebben met nog meerdere levens ter beschikking), awel, ze is toegekomen. Spijtig genoeg met juist 1 leven te kort. Het beestje ligt ocharme zielloos in men voortuin, ik zal ze morgen een plechtige begrafenis geven.

20:38 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.