25-04-08

Fuzzy chaos

Zelfde verhaal als 2 dagen terug: 7k op de finse pisten zonder al te veel probleem. En inderdaad, hoe kan een geordend mens dat alles tracht te anticiperen, dat logisch in elkaar zit, omgaan met chaos die zich langs alle kanten aanbied.
Vrij simpel. Chaos beschrijven en in wetten en regels gieten. Zelfs in de grootste wanorde is een regelmaat of orde te vinden.
Het begon met de computer, 1 of 0. Bleek niet echt te werken in sommige regelingen, daarom dan maar fuzy logica, oftewel geen 1 en ook geen 0, maar "iets anders", iets grijs. Knap ingeneurs werk. Heb veel boeken hierover gelezen :-)
Tzelfde met de wetten van de chaos. Ik weet niet meer exact wie er als eerste mee begonnen is, maar geloof me, zelfs gewoon blind met een pijltje naar een dartsschijf werpen is onderworpen aan wetten die regelmaat en orde beschrijven. Er zijn eenvoudige regeltjes die je zelf ook kan proberen (ondermeer met dat darts spel) en je zal verrast zijn hoeveel orde er in de wanorde zit.
Voor de hardcore's onder jullie: mijn bureau is clean, geen enkel papiertje of document. Een dossierkast? Hm ja, alleen voor de koppe koffie in te zetten.
Maar troost je, vroeger was het nog veel erger, maar dank zij 2 kleine pattatten in huis kan alles niet meer op zijn juiste plaats liggen of kan er geen klein beetje orde meer zijn. Af en toe ontaard dat in een onstuimige ruimop bui waarbij de helft van het speelgoed en dingen die al een paar maanden rondslingeren gewoon de vuilbak in verdwijnen. Maar geloof me, het is al sterk verbeterd, ik begin de wetten van de chaos beter en beter te begrijpen, maar dat wil dan nog niet zeggen dat het ooit mijn comfort zone zal worden. Zij die morgen gaan verjaren groeten u!

19:46 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-08

orde en regelmaat

Gisteren een toerke gedaan van 7k4, AHR 81%, 6:13. Te hoge hartslag! Aan het ziek worden? Wie weet....
Ondertussen ben ik terug gedegradeerd tot level 5 in Stram, wat zoveel wil zeggen als "Participate regularly in heavy physical exercise such as running or jogging, swimming, cycling, rowing, skipping rope, running in place or engaging vigorous aerobic activity type exercise such as tennis, basketball or handball. Run 1 to 5 miles per week or spend 30 to 60 minutes per week in comparable physical activity."
Gene vette eh.. 5 miles per week, wat denkt da computerke wel seg!!??
Toch men poot ingetaped gisteren en terug op de finse piste, geen last gehad, ook vandaag niet.
Mischien vandaag nog wat lopen, afhankelijk van mijn tijd en van het weer. Ik probeer toch terug 4 keer per week ongeveer een 7 a 8 K te doen. Langzaam terug opbouwen, waarschijnlijk terug een maand of meer alleen op de finse piste of op de uitstekende atletiek piste. Beter een paar weken langer vervelende rondjes draaien zonder verdere gevolgen voor de SF dan terug te moeten stoppen. Maar het is triestig zo te lopen zonder echt een planning te kunnen maken voor de training.
Een mens (enfin, ik spreek voor mezelf hier hoor) heeft orde en regelmaat nodig, dat blijkt dus.

10:09 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-04-08

Sterven of scheiden

Gisteren na afwezigheid van 1 week terug een kleine finse piste training ingelast: 6k12, AHR 74% (YES!), 6:31 (traag...). Traag, op het gemakske gelopen om de hartslag in toom te houden en dat is blijkbaar gelukt.
Ik was een week gestopt omdat ik na mijn terugkeer op de straat 2 weken geleden toch terug last kreeg van die stressfractuur (SF in de toekomst, ik denk dat ik dit nog veel moet schrijven). En ik voel het nog, het zit niet goed volgens mij, t'is nog een klein beetje dikker en wat gevoeliger, niet echt pijn, maar t'is er nog dat pokkeding... Moet ik nu echt 2 maand of meer gewoon niet meer lopen???? Kan toch niet he?
Wat deden ze dan in de oertijd met zoiets toen de mannen op jacht gingen, achter de buffels of reeen en konijnen?
Gingen die dan gewoon 3 maand niet lopen en daardoor alsdus ook niet eten (ik spreek hier van voor de visvangst en landbouw periode he)? Ah ja he, zo een konijn blijft geen 2 maand goed als ge geen frigo hebt he, neen toch?
En hun vrouw(en) en kinderen dan? Ook geen eten? naaaaa. kan toch niet he? Of wel? Of mischien gingen die "mensen" dan wel dood, omdat hunne vent of papa hun eten niet kon brengen, samen met hun gezin, iedereen dood, uitgehongerd. De familie Strever, uitgemergeld end uitgestorven aan een gebarsten beentje. Of mischien hadden die vrouwen van toen toch een goed overlevingsinstinct en trok die mevrouw er dan wel uit met de kinderen, naar een andere man, een jonger, potenter en verieler exemplaar, eentje die nog voor eten kan zorgen (en als het kan zijn grot al had afbetaald).
Stel je voor dat je dan 2 maand overleefd als gebarsten man, op gedroogd gras en afgevallen eikels (dan moet ge geluk hebben dat je zoiets in de herfst meemaakt natuurlijk), uiteindelijk zijn vrouw en kinderen weg, misere, misere, man man!!!!
Mischien is 2 maand niet lopen dan nog zo erg niet.
Tegenwoordig is het net het omgekeerde: als we niet kunnen lopen vreten en zuipen we ons te barsten, worden we vet als een varken en gaan we mischien dood aan een hartinfarct of een andere derivaat van obesitas. Maar dood gaan we ook. Het enige verschil met de oertijd is dat we onze ganse familie er niet mee uitroeien. De kans zit er uiteraard wel in dat vrouw en kinderen er uittrekken, met een vet varken blijft niemand graag zitten he.
Gelukkig is er de vooruitgang he, de schade blijft beperkt dezer dagen.

08:17 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-04-08

simpele maar spannende ziel

Gisteren voor de eerste keer terug de baan op geweest, 9K, AHR 77%, 6:10 gemiddeld. Het ziet eruit dat de conditie inderdaad terug wat aan het verbeteren is. Ten eerste is de hartslag minder, ten tweede was mijn max epoc waarde op deze training maar 102 meer en het trainings effect 3,7. Ten derde, Stram heeft me ge-upgrade van een klasse 5 naar 6 loper. Wat zoveel wil zeggen dat ik inderdaad terug regelmatig train en dat de conditie aan het verbeteren is. Eindelijk.
Of ik dat nu ook daadwerkelijk voel? Wel, hier ligt het subtiel verschil tussen aanvoelen en meten. De eerste 300 meter gingen bij mij weer ongelooflijk goed. Na ongeveer 2K ging het al veel minder, had toch nog de indruk dat ik hard moest werken. Na ongeveer 7K was ik feitelijk al moe, moest me precies vooruitsleuren. Naar het einde toe ging het dan alweer veel beter. Mijn algemeen gevoel was toch dat ik hard had gewerkt, maar toch ook weer het idee dat het cardiologisch iets beter afging. En dat is dus bevestigd met de suunto metingen. Alle fazen zijn ook terug te vinden in de hartmonitoring. Toch knap zo'n ding om de efficientie van een training en trainingsvooruitgang te monitoren op korte en lange termijn. Met natuurlijk de mogelijkheid om je training aan te passen aan de vorige resultaten.
Of dat spannend is? Blijkbaar niet, want op de radio vinden ze verkiezingen in Nepal "spannend", en ook het feit dat het olympische vuur voor ophef heeft gezorgd in SF. Spannend is dat, men oren. Ge moet ook een kieke zijn volgens mij om juist dat vuur in SF te laten rondgaan. Alsof er maar 1 stad is in NAM. Juist diegene waar het grootste China Town is. Als je er al geweest bent zul je het wel weten, het is inderdaad china in het klein, heeft niet veel met NAM te maken als je het zo ziet. En daar gaan ze dan een beetje met vuur spelen. Spannend he? Ach, het interesseert me geen fluit feitelijk. Waarom moeten we dit allemaal weten, waarom moeten we er een mening over hebben, waarom moeten we ons dit aantrekken of spannend vinden? Ik vind het al spannend om te kijken hoe een regenworm zijn weg terug de grond in vind nadat je hem hebt bovengebracht met onkruid te wieden. Of hoe de bomen en struiken dezer dagen terug vanuit niets knoppen maken waar later takken of blaadjes aankomen. Of hoe die poes in de gracht ligt te wachten tot ik er aan kom en dan vlak voor men auto de weg oversteekt. Of een marathon lopen en halfdood over de streep komen.  Dat is spannend, dat beleef ik, zie ik en voel ik. Spannend is dus voor mij niet om iemand anders met een onozel fakkeltje door chinatown zien te sukkelen om daarna in Nepal te gaan stemmen. Ach, mischien ben ik gewoon te simpel om alle interessante dingen van deze wereld te kunnen omvatten en hou ik het gewoon beter bij men regenwormpje.

07:38 Gepost door Streverke in trainings | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-04-08

Petrus Rotshield

ahr 75%, 5K4, 6:20. Traag, niet ver maar lagere hartslag.
Hoe komt het? Ik geraakte niet echt verder vandaag, al van deze morgen.
Moeite om snelheid te maken, alles ging langzaam. Het lukte niet echt. Een kwakkeldag om maar te zeggen. Ziek? Neen, allee t'is te zeggen, ja, maar met die anita-bioticas heb ik er totaal geen last meer van.
Stress op het werk? Niet meer of minder dan anders, dus dat is het ook niet.
Iets verkeerds gegeten? Niet echt, kreeg vandaag niks binnen buiten een kaloriedrankske van 200 Kcal deze morgen om 5 uur in de auto.
Zou het dan toch te wijten zijn aan die wijndegustatie van gisteren middag?
Ook niet echt denk ik, want ik die zaken blijf ik meestal redelijk serieus.
Het enige nadeel van die degustatie was dat je de aangekochte wijnen direct mee naar huis kon nemen.
En daarmee beland je dan in je wijnkelder. Natuurlijk was er nog wat gezelligschap om de flessen te helpen dragen. En als je dan merkt dat je nu bv 4 verschillende jaargangen hebt van dezelfde druif op 1 kasteel of bodega, en je zit dan toevallig in die kelder, dan is de verleiding groot om eens vertikaal te drinken (eugh, t'is iets anders dan blijven rechtstaan of stijl (vol) achterover gieten hoor).
En mischien ligt het dus we aan het feit dat ik met de laatste "proever' rond 3h30 uit de kelder ben gekomen..mischien is het dat ja, samen met het feit dat er weer redelijk wat gesneuveld is, zelfs een Rotschield en een Petrus heb ik gemerkt. Maar ja, waarom dient dat anders he? Laten liggen tot we ze niet meer mogen drinken van meneer doktoor brengt ook niet op, en als ze op dronk zijn moet je er werk van maken. Punt amen en uit.  Vandaag veel koffie en water. Zelfs geen wit wijntje van de Moezel kan me momenteel plezieren.

20:33 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-08

communicatie door middel van wijn

9k, ahr 78% 6:13, iets beter vandaag, en totaal geen last van de stressfractuur. Ook de ellendige ziekte (keelonsteking) is aan de beterhand. Waarschijnlijk omdat ik morgen terug ga werken, en zoals ik reeds gezien heb staat men agenda voor de komende weken weer barstensvol.
Ik begin er stillaan het sch..t van te krijgen dat sommige mensen er niet in slagen om een deftig communicatie kanaal te establischen en te gebruiken. Een bedrijf bestaat ook maar uit "menselijke"mensen met ieder zijn gevoeligheden en sterke punten. Het is gewoon kwestie van die te lijnen met de bedrijfsobjectieven om tot sterke resultaten te komen.
Maar dat doe je dus niet door ergens in een hoekje met 2 man te gaan brainstormen (oh what haat ik dat woord!) en dan de rest van de collegas/medewerkers zonder inbreng of medezegging aan te sturen op verandering.
De'r zullen er maandag een paar een "retour" ticket krijgen van mij vrees ik. Dat zijn dan mensen waarvan ge denkt dat ge iets kunt mee opbouwen, draai je rug en ze draaien soep ipv groenten. En het ergste van al is dat dat zonder slechte bedoelingen is, anders zou er nog een aanvaardbare reden zijn voor zulk gedrag, nu kan ik het alleen maar afschuiven op incompetentie en communicatie problemen aan de top. Erg. Mischien kan ik beter op pensioen gaan, alles zal dan ook wel blijven draaien, zeker weten, en ik zal een veel geruster leven hebben voor mezelf denk ik.
Maar tis niet erg, seffes naar een wijndegustatie, en dat maakt het toch weer wat plezant.

14:31 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-04-08

Het zwakke geslacht.

Opnieuw een rondje (enfin, tis te zeggen veel rondjes) gedaan op de atletiek piste, 8k2, AHR 79% a 6:13. Opzettelijk het tempo wat lager gehouden om de hartslag in toom te houden.
Mijn verlof is bijna gedaan en ik heb niks uitgestoken in de tuin, of toch zo goed als niks. Het weer werkt niet echt mee, en met zo ziek te zijn ben ik geen lap waard. Mijn vrouw daarentegen heeft 200 graden koorts en die gaat gewoon lekker werken, no problem. Dat ziet ge den deze hier dus niet doen, oh neen! Bij een verhoging van 0,01 graad ligt dit lijf plat en is het gedaan. Geen poot meer vooruit, het lukt me echt niet, elke pas of zet of het geringste lawaai is me dan teveel. Mijn vrouw die ligt s'nachts te zweten van de koorts (das pas nog eens iets anders om van te zweten se!), staat om 5h30 op, haalt de kinderen uit bed, bokes maken, tatata.. bomba opzetten,, tatata.. etc.. en die gaat werken. Komt thuis, werkt nog tot een uur of 10 verder, zeg maar liefdadigheids bezigheid.
Hier bibi??? als em ziek is slaap em geen fluit, 0,0 seconden per etmaal tot de koorts weg is, maar ik kan geen poot verzetten, ofwel zonder ze op te heffen. Zielig ventje, k'weet het. Maar als't goed gaat met de gezondheid, dan kan je me ook niet stoppen he, dat is dan het andere uiterste (ik dacht dat ik met de leeftijd nu eindelijk van dat uiterste gedoe ging vanaf raken, maar eerlijk gezegd, een beest veranderd blijkbaar niet van aard).
Voor de trage lezers onder ons, ge moogt 2 keer raden wie het zwakke geslacht is bij ons in de familie. Vandaag 1 keer en komende week ook nog is.

14:09 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

02-04-08

een prille twintiger met 1 leven te kort

Was het maar waar jonge (zie vraag op vorige post)....integendeel, je mag dat vermenigvuldigen met 2.
De maximum hartslag heeft weinig, of zeg maar niets, vandoen met training of getraind te zijn. Het is een, laat ons zeggen, erfelijk gegeven dat je niet kan wijzigen. De rust hartslag daarentegen is wel "trainbaar"...
De regel van 220-leeftijd is gewoon een regel, 30 jaar geleden uitgevonden op een vliegtuig door iemand die de statistieken van 80 atleten aan het bekijken was, veel meer is dit niet. Over het algemeen klopt dit wel plusminongeveer, maar er zijn toch sterke uitzonderingen. Zoals ik bv, mijn maximum hartslag die ik verleden jaar heb gemeten is 204. Ik kan daar niks aan doen. Mischien gaat hier elk jaar 1 van af, zou kunnen, maar ik heb geen goesting om dit te bevestigen. Dat dit geen foute meting is geweest weet ik door het feit dat ik oerdegelijk kwalitatief materiaal gebruik (Suunto, sla er met een hamer op en het werkt ook niet meer) en ik het een keer of 3,4 heb gemeten. 
Daarom dat ik het ook vreemd vind dat de webbloglopers altijd in effectieve hartslag/minuut vermelden hoe hun training is verlopen. Het zegt feitelijk niets in vergelijking met elkaar als je niet weet wat je max HR is. Hartslag hoog of laag, het maakt niet uit, met een harslag van 160 tegen 10km/h kan je mischien rustiger lopen dan iemand met een hartslag van 120 tegen dezelfde snelheid. Alles hang af van je max HR. Maar als je gaat vergelijken in percentages, dan maakt het niet meer uit hoe hoog je max HR is.  Zover mijn beperkte kennis van zaken.
Oh ja, nog iets, als je ziek bent verhoogt je max HR ook niet, het blijft gewoon even hoog, maar je average hr wordt wel hoger bij eenzelfde belasting. Voila, meneer doktoor heeft gesproken (ik had het toch moeten doen he, doktoor, ziede se, ipv ingenieur...ons ma heeft het nog zo gezegd he).
Vandaag nog een treiningske van 8k8, 81% AHR, 6:02. Maar een beetje pijn op de stressfractuur. AHR veel te hoog he, da komt omdat ik geen conditie meer heb. De epoc waarden op de Suunto software slaan dan ook alle normen, elke training in het rood: +5, 161ml/kg.
En dan nog 2 dingen: ge gaat me niet geloven maar tis waar, ik ben sinds vandaag officieel ziek. Keelpijn, kop vol blabla. hop se, 1 dag verlof en t'is van dat.
Tweede zaak: degene die zijn kat ongeveer 5 a 6 maand naar mij gestuurd heeft (kijk maar na, mijn vraag stond uit om een kat te hebben met nog meerdere levens ter beschikking), awel, ze is toegekomen. Spijtig genoeg met juist 1 leven te kort. Het beestje ligt ocharme zielloos in men voortuin, ik zal ze morgen een plechtige begrafenis geven.

20:38 Gepost door Streverke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |